“БОГОРОДИЧЕН ПОКРОВ” -“ЗАШТИТНИК – СВЕТИ НЕКТАРИЈ БИТОЛСКИ” – документарен филм(видео)

Прв документарен филм за животот и делото на Свети Нектариј Битолски, кој раскажува за местото каде што тој се родил, скитот во кој што се подвизувал и за возобновувањето на неговиот култ во Битола. Реализиран е со благослов на Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар . За македонскиот светител од 15-ти век преподобниот Нектариј Битолски, македонската јавност многу малку знае. Можеби затоа што преподобниот Нектариј уште како дете заминал од Битола и своето светителско достоинство го добил далеку од своето родно место, на Света Гора. Проектот бил поддржан од општина Битола. Сценарио: Драги Атанасовски Режија: Благојче Божиновски Продукција АСТРА -ВЕДА Македонија, 47 минути поддржано од Вишеград фонд

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment