ДА СЕ ОТКАЖАМ НЕМА НИКОГАШ , РЕЧЕ ПУТИН

 107 

Додека се водеја преговорите меѓу руската и украинската страна, Владимир Путин се обрати пред рускиот Совет за национална безбедност.

„Никогаш нема да се откажам од тврдењето дека Украинците и Русите се исти луѓе, но ние се бориме против неонацистите кои имаат затвореници дури и од Блискиот Исток. Тие користат цивили и странци како жив штит“, рече Путин, додавајќи дека руските трупи оперираа за време на украинската операција храбро „како вистински херои“.

Путин најави поддршка за семејствата на загинатите и ранетите за време на специјална операција во Украина:

„На сите членови на семејствата на загинатите војници во специјалната воена акција ќе им биде обезбедено осигурување и еднократна отштета предвидена со закон – 7 милиони 421 илјади рубљи. На секој член од семејството на починатиот ќе му се исплаќа месечен надоместок. Покрај тоа, верувам дека е неопходно да се воспостават дополнителни плаќања одбрана, службеници и вработени во други агенции за спроведување на законот вклучени во операцијата во износ од 5 милиони рубљи. Сите војници повредени во операцијата, исто така, ќе добијат соодветни исплати.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment