Денеска е Положување на појасот на Пресвета Богородица

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 август.

Денеска е Положување на појасот на Пресвета Богородица.

Празников е востановен во спомен на чудесното исцелување на византиската царица Зое, сопругата на Лав Мудриот, со посредство на појасот на Богородица што се чуваше до тоа време во Богородичната црква во Влахерна, Цариград. Подоцна, еден дел од овој појас беше пренесен во Грузија, во градот Зугдид, каде се чува до денес.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment