Денеска е Преподобен Прокопиј Декаполит (Тодорова сабота)

Свети Прокопиј е наречен Декаполит бидејќи потекнувал од областа Декаполис во стара Палестина. Живеел како монах во времето кога беснеела иконоборечката ерес. Заради заштитата на иконите бил затворен и мачен од властите на иконоборечкиот василевс Лав Исавриец (717-741). По смртта на василевсот се вратил во својот манастир, каде што останал до крајот на својот подвижнички живот. Се упокоил во длабока старост.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment