Десната рака на свети Василиј Велики почива во Ерусалим во олтарот на црквата Воскресение Христово

Светите мошти

Меѓу верниот православен народ, Василиј Велики е почитуван на исто ниво со Николај Чудотворец.

По смртта на светителот, неговото тело било погребано во гроб, покрај посмртните останки на неговите претходници во Цезарската столица. Неговиот гроб станал место за богослужба и за христијаните и за муслиманите, кои го почитувале како шеик.

Важно! Многу храмови и капели во Кападокија се осветени во чест на неговото име.

Чесната глава на свети Василиј почива на Света Гора во Големата Лавра. Неговиот епитрахел се чува во манастирот Свети Василиј во Константинопол. Раката на подвижникот се чува во црквата Свети Георгиј Грк во Венеција, а дел од неговата рака е положена во Грција во манастирот Велики Метеори.

Десната рака (десната рака) почива во Ерусалим во олтарот на црквата Воскресение Христово.

Помош на светителот

Молитвата кон Свети Василиј ги штити луѓето од непријателски прогонства и искушенија. Тоа спасува од сомнежи и стравови, помага да се најде внатрешен мир на умот.

  • помага да се лекува од болести, понекогаш дури и од неизлечиви;
  • помага во изучувањето на различни науки;
  • помага да се надминат тешкотиите во асимилацијата на знаењето;
  • служи како поддршка во молитвата за оние кои градат нов дом;
  • фаворизира отворање на нов бизнис, претпријатие;
  • ги заштитува земјоделците;
  • доделува дарежливи жетви;
  • дава сила во напорната работа.

Повеќе молитви во различни животни околности:

Светителот им помага на секого и во секоја животна ситуација каде што е потребна негова света помош.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment