Животот на Василиј Велики и Значењето на името Василиј

Името Василиј дојде во Русија од Византија, каде што беше многу популарно. За тоа сведочи големиот број подвижници по име Василиј, кои биле канонизирани во средниот век. Меѓу нив е и Отецот на Црквата, Свети Василиј Велики. Севкупно, црквата деведесет и шест пати годишно се сеќава на светителите со името Василиј. Меѓу нив има многу новомаченици.

Името Василиј доаѓа од грчката придавка βασίλειος, што значи „кралски“, „кралски“. За неколку векови, името Василиј беше второто најпопуларно во Русија по името Иван. Името Василиј може да се нарече кнежество, не само поради неговото семантичко значење, туку и поради тоа што го носеле многу принцови од семејството Рурик. Почетокот на ова го постави принцот Владимир, кој и самиот се крсти со името Василиј. Од XIV век, името Василиј го зајакнува своето значење, станувајќи голем војвода. Меѓу принцовите на Големото Војводство Московско, може да се потсетиме на Василиј I, Василиј II. Во секој случај, името Василиј беше усвоено од сите имоти. Така, најпознатата московска света будала – Василиј Блажениот – беше селанец по раѓање.

Интересот за името Василиј во Русија почна да опаѓа дури на почетокот на 20 век, кога прво се префрли од водечките позиции по популарност во првите пет, а потоа и во првите десет најчести имиња. До 60-тите години на 20 век, името Василиј имало слика на село. Затоа, името Василиј почна да ги нарекува децата уште поретко.

Но, ако во Русија интересот за името Василиј може да се опише како брановиден, во Грција тој не се намалува со многу векови. Свети Василиј Велики останува еден од најпочитуваните и најомилените светци на Грција. Останувајќи пример на добар овчар, кој се грижи за обесправените, болните и сираците, чувствителен на туѓите неволји и заштитувајќи ја својата заедница, тој стана прототип на грчкиот Дедо Мраз. Токму од Свети Василиј децата во Грција добиваат подароци за Нова година.

Литургија на Василиј Велики. Која е неговата особеност?

Обредот се менува десет пати годишно, а се одржува посебна божествена служба, која се нарекува Василиј Велики.

Се празнува на празникот Василиј – 14 јануари, по нов стил (1 јануари по стар стил), како и во првата, втората, третата, четвртата и петтата недела од Великиот пост, н. Велики четврток и голема сабота. Во зависност од тоа во кој ден во неделата паѓа празнувањето на Рождеството Христово и Крштевањето Господово, литургијата на Василиј Велики се служи или на самиот ден на празникот, или во пресрет на предвечерието (Бадник) на празникот.

Вообичаено, прво на што верниците обрнуваат внимание е дека Василиј Велики е подолготрајна од нам познатата литургија на Јован Златоуст. Песните што се пеат на литургијата на Василиј Велики се чини дека се подолги. Тоа е затоа што молитвите што свештеникот тајно ги чита во олтарот стануваат подолги, пред се евхаристиската молитва. Рефренот, со својата долготрајна изведба, како да ги пополнува паузите во службата. И, се разбира, отсуството на молитвата „Достојно е да се јаде …“, наместо која не останува незабележано молитвата „Се радува на тебе …“. Двапати за време на богослужбата, верниците го слушаат името на свети Василиј Велики: за време на проскомедијата и на отпуштањето.

На Црвениот плоштад во Москва се наоѓа катедрала со повеќе куполи од 16 век насликана како кула од бајките – црквата на Посредувањето на Богородица на ровот. Ова е официјалното име на храмот. А неофицијалната, но позната и општоприфатена друга е катедралата Свети Василиј Блажени. Така се нарекува, затоа што под превезот на една од границите почиваат моштите на најпознатиот во Москва „Христос заради светата будала“ Василиј.Самиот Василиј потекнуваше од селската класа. Роден во 1469 година во близина на Москва. Како што вели животот, Василиј стана познат во младоста со дарот на „промисла на срцата и мислите на луѓето“. Од шеснаесетгодишна возраст, Василиј го презеде на себе подвигот на глупоста. А зимата и летото не се облекуваше, спиеше на отворено, јадеше што ќе даде Господ. Блажениот Василиј, без никаков страв, го осуди човечкото лицемерие и ги изнесе сите на отворено, вклучувајќи го и Страшниот цар Иван, кој, на изненадување на многумина, понизно го прифати. Кога блажениот Василиј умрел по тешка болест во август 1552 година, царот заедно со болјарите го однеле неговиот ковчег на гробиштата на црквата Троица на ровот. Набргу почнаа да се случуваат чуда на гробот на Свети Василиј Блажениот. И само триесет години подоцна, во 1588 година, патријархот Јов Василиј Блажениот беше прославен како локално почитуван светец. Денот на неговото сеќавање се паѓа на 2 август.

Во спомен на заземањето на Казан и овој завет, царот Иван Грозни нареди да се изгради нова на местото на црквата Троица. Неговиот главен олтар бил посветен на празникот Посредување на Пресвета Богородица, бидејќи на денот на овој празник во 1552 година бил разнесен еден од ѕидовите на тврдината на Казан и градот бил заземен. Катедралата била изградена од тули, нов материјал во тоа време (обично се користел делкан камен). На истиот темел биле подигнати девет цркви одеднаш (според бројот на победи на царот за време на походот против Казан), а со текот на времето биле додадени уште две згради над гробовите на блажени Јован и Василиј Блажени.

Катедралата Свети Василиј Блажени до крајот на 16 век била една од највисоките згради во Москва. Неговата висина е 65 метри. Речиси секој век има направено свои прилагодувања на изгледот на катедралата Свети Василиј. Беше обоен, завршен, реставриран, повторно изменет, изваден нешто, додаден нов, прикачен и затворен со ограда од леано железо. Конечниот изглед на катедралата Свети Василиј Блажениот, вклучувајќи го и сегашното боење на афионот, се обликува дури кон средината на 19 век. Катедралата Свети Василиј Блажени била изложена на ризик да биде уништена повеќе од еднаш. Но, катедралата Свети Василиј продолжува да стои на своето место и е белег на Москва. Во 1993 година, Банката на Русија пушти во оптек банкнота со номинална вредност од илјада рубли. На една од страните на банкнотата е претставена катедралата Свети Василиј Блажени.

Денот на Василиев

14 јануари, денот на сеќавањето на Василиј Велики, во националниот календар бил наречен Василиев, или Овсен. Во ова, децата си отидоа дома со песни, како песни. Од денот на Василиев било обичај да се вработуваат на работа, затоа од тој ден се чувал извештајот за финансиската година.

Тропар на свети Василиј Велики

Низ целата земја, твоето е емитувањето, / како да си го примил својот збор, / си ги научил божествено, / си ја разбрал природата на суштествата, / си ги украсил човечките обичаи, / царско свештенство, почитуван оче, / молете се на Христа. Боже // спаси ги нашите души.

Кондак до свети Василиј Велики

Ти беше непоколеблив темел на Црквата, / ја даваше сета неселективна доминација на човекот, / втиснат со твоите наредби, // неверојатниот пречесен Василиј.

Слика 1 – Теофан Грк. Свети Василиј Велики. 1405 година

Слика 2 – Катедралата Свети Василиј – Фотографија на Антон Денисенко

Василиј Велики е вселенски светец и учител. Тие почнаа да го нарекуваат светителот „Велики“ за неговата неуморна и огромна работа за доброто на Православната Црква. Во борбата за чистотата на верата, житието на свети Василиј Велики ги обедини филозофијата, богословието и монашкиот подвиг во едно.

Житието на свети Василиј

Василиј е роден околу 330 година во Кесарија во Кападокија. Неговите родители биле познати како благородни луѓе, ревнители на христијанството, неговите предци (дедо и баба) страдале поради својата вера во времето на паганскиот Диоклецијан, а неговиот чичко служел со чин епископ. Таткото на момчето бил адвокат, сонувал дека наследникот ќе ги следи неговите стапки.

Под водство на родителите и високообразованата баба Макрина, момчето го доби своето прво знаење. А потоа заминал во Константинопол и Атина, каде што се стекнал со одлично образование. Младиот човек совршено студирал многу науки.

Во исто време во Атина студирал и Григориј Богослов. Младите се дружеа и нивната духовна блискост течеше низ целиот нивен живот.

Свети Василиј Велики

Почеток на министерството

Во 357 година, Василиј се вратил во Цезареја и почнал да предава реторика. Но, тој сонуваше за духовен живот и оставајќи го наставата, замина на патување во земји во кои процвета подвижништвото.

Во Египет светителот учел богословски науки кај архимандритот Порфириј, а тука го изучувал подвигот на постот и ги посетил подвижниците на православието. Потоа отиде во Ерусалим да се поклони на светите места на земниот живот на Исус Христос, ја посети Антиохија, каде што беше ракоположен за ѓакон.

Во Цезареја, водејќи строг монашки живот, Василиј бил издигнат во свештенички чин.Бидејќи бил во висок чин, се грижел и за потребите на стадото што му било доверено, ревносно проповедало, кое ја заслужило љубовта и почитта на христијаните.

Но, еден од епископите по име Евсевиј, од завист почнал да го изразува своето незадоволство од Василиј. На што тој, за да го избегне избувнувањето на немири, отишол во понтиската пустина. Живеел во близина на манастирот, кој го основале неговата мајка и постарата сестра.

Важно! Овде заедно со нивниот сакан пријател Григориј изготвиле монашки правила и прописи, кои набргу ги усвоиле православните манастири.

Дар на Семоќниот

Наскоро, Архиерејскиот собор го избра Василиј за престолот во Кесарија, каде што се покажа како жесток и ревносен бранител на христијанската вера. Тој составил книги за Божеството на Светиот Дух и неговото соединување со Синот и Отецот во Света Троица.

Трудот и делата на Василиј добија дар на чуда и предвидливост од Семоќниот. Еднаш светителот добил откровение од небото за смртта на Јулијан Отпадникот, императорот, кој со сите сили се обидел да воспостави паганство и обожавање на непостоечки богови.

Умрел од копје во Персиската војна.

Царот Валенс ја подари зградата на православната црква во Никеја на луѓе – приврзаници на ариевската ерес. Василиј го покани да прибегне кон Божјиот суд: храмот би преминал на страната на чие барање ќе се отворат неговите запечатени врати.

Аријаните се молеле деноноќно 3 дена. Но, нивните обиди беа залудни. Но, кога Василиј се приближи до храмот со свештениците и парохијаните, вратите се отворија по првата молитва на подвижникот.

Светоста на Василиј била посведочена од Создателот и во текот на неговиот земен живот.Еднаш, за време на божествената служба, еден Евреин се придружил на собранието. Сонувал да го проучува составот на Светите Тајни. Откако ги измамил верниците, се преправал дека е православен и видел дека презвитерот Василиј го држел и го дроби бебето на мали честички.

На пример, една благородна госпоѓа, бидејќи била озлогласена блудница, се срамела гласно да му ги признае своите гревови на Василиј. Таа ги запиша на лист хартија и, откако го запечати листот во плик, му ги даде на свештеникот. Светецот цела ноќ го молеше Бога за спас на нејзината душа, а утрото и го даде на жената нејзиното писмо неотворено.

Сите нејзини гревови беа избришани, освен еден. Светецот ја советуваше да оди во пустината кај Ефрем Сирин. Но, тој, со сета почит кон Василиј, ја врати блудницата назад, посочувајќи дека само Василиј Велики со силата на својата молитва може да побара од Рајот целосно прошка за неа.

По враќањето во Цезареја, госпоѓата се сретна со погребната поворка со ковчегот на Василиј Велики. Поранешната грешничка се фрлила на земја во солзи и го фрлила својот „список на гревови“ на ковчегот на Василиј. Еден од свештениците што ја придружуваше поворката не ја сфати суштината на она што се случува и ја презеде „пораката“ со цел да ја разјасни ситуацијата и да и помогне на жената. Расклопувајќи го, виде само празен лист.

Така, свети Василиј постхумно го искупи својот последен грев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment