Крстоарски манастир „Свети Христофор“најнови фотографии

Loading

Крстоарски манастир „Свети Христофор“ – православен манастир во близина на битолското село Крстоар.

Манастирот се наоѓа 1 км југозападно над селото Крстоар и околу 6 км од Битола. До манастирот може да се пристигне и од соседното село Буково од каде преку црквата „Воведение на Пресвета Богородица“, води пешачка патека

Црквата во манастирот е подигната во 1837 година, а била обновена во 1926 година. 

Над северниот влез е поставена мермерна плоча со кратка историја за храмот. На западниот влез е насликан медалјон со Св. Христофер кој го држи малиот Христос на рамо.

Погледнете ги најновите фотографии

подготви Снежана

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment