Македонец за Македонец положи свежо цвеќе на гробот на 12 младинци од Ваташа

 301 

По повод на крвав настан,кој се случил на 16.06.1943 та година,кога биле стрелани 12 младинци од селото Ваташа,Ор.Аманет 1903 та Скопје-Македонец за Македонец,положивме,свежи цвеќиња на нивен гроб.

Во својот краток говор од ова место,Председател на Ор.Аманет 1903 та Скопје-Македонец за Македонец,Дејан Гавровски,меѓу останато,порача “За да му простиш на некого,нешто,за да ти остане пријател,треба да ти се извини од дното на својата душа и да делува во насока на подобрување на тоа пријателство.Меѓутоа,за да простиш едно,вакво злосторство,еден ваков чин,кои е извршен пред нивните најблиски,кои е извршен пред четири млади девојчиња,кои што исто така требало да бидат стрелани,треба да се извини од срце и душа цела бугарска нација…”

Во присуство на родител,самиот чин на полагање цвеќиња го направи ,најмалата претставничка на Ор.Аманет 1903 та Скопје-Македонец за Македонец -Нина .Нејзиниот и наш наклон пред 12 млади животи дадени за Македонија,пренесуваме во следна фотографија. И Ваташа е Крвопис. Аманетот е Жив

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment