Манастир Св. Георгиј с.Велушина – Битолско оштетен по земјотресот на 09 јануар!

Loading

На ден 09.01.2022г. (Св.архиѓакон и првомаченик Стефан) земјотрес, голема тага, Манастир Св. Георгиј с.Велушина – Битолско.

Земјотресот на 9 ти јануар  се случи во 22 часот и 43 минути Епицентарот на земјотресот беше во Лерин, Грција со јачина од 5.5 степени а се почувствува силно во Битолскиот крај видно го оштети и манастирот во с. Велушина во Битолско.

Храмот Св. Георгиј е мала трикорабна градба која потекнува од 1839, а живописот е направен во 1848 од Зограф Јован,лоциран на 1.7 км западно од село Велушина, Општина Битола а деновиве токму овде тажна е глетката по земјотресот на 9 јануар во овој манастир има сериозни оштетувања . Возобнова на ова светилиште е повеќе од потребна

Снежана

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment