МАНАСТИР СЛАВЕНИК НАД БИТОЛА “СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ”

Овој манастир над Битола е посветен на два светители, на Свети Јован Крстител и на светителот христов Свети Јован Богослов

Денес се празнува Собор на св. Јован Крстител

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јануари.

Денеска е Собор на св. Јован Крстител.

Уште од првите векови Црквата утврдила овој ангел во тело да се прославува веднаш после празникот Боголавление. Тоа е затоа што неговата главна служба, неговото главно дело, се состоеше во подготвувањето на народот за доаѓање¬то на Помазаникот Исус. Така, иако свети Јован Претеча и Крстител се прославува на неколку пати во текот на годината, неговиот собор т.е. главен празник е на денешен ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment