МИРОТОЧЕЊЕ ОД ИКОНА НА СВ.ДИМИТРИЈ

Loading

Свети Димитриј е заштитник на градот Солун. Можеби токму затоа, кога во 1912 година градот бил ослободен од турското повеќевековно ропство, се појавиле многу сведоштва на верни луѓе кои тврделе дека го виделе светиот великомаченик како се движи низ градот.

Во црквата на Успението на Пресвета Богородица во Каламата (Грција), во предвечерието на Втората светска војна, во октомври 1940 г. забележана е необична појава на иконата на св. Димитриј. Имено, иконата како да „солзела“, односно, се појавувале водени капки кои се излевале долж нејзината површина. Жителите, исплашени и со трепет ги бришеле солзите од иконата, но попусто: тие продолжувале да се излеваат врз целата икона, предвестувајќи ги искушенијата кои допрва следеле, со настапувањето на ужасот на Втората светска војна. По завршувањето на истата, била изградена и осветена црква посветена токму на овој свет и славен великомаченик.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment