МТСП:За сиромашните ваучер по 1000 денари за април, мај и јуни!

 105 

Министерството за труд и социјална работа и политика соопшти дека 35.000 граѓани од најранливите категории ќе добијат субвенции односно ваучери во вредност од 1.000 денари, за три месеци, за купување на основните производи за исхрана.

Во рамките на социјалниот дијалог обезбедена е директна финансиска помош за околу 330 илјади пензионери со што највозрасните граѓани ќе добијат дополнителни 3.000 денари за три месеци, или по 1.000 денари плус со мартовската, априлската и пензијата во мај.

„ Со прифаќање на предлогот на Сојузот на здруженија на пензионери се воведува нова методологија за континуиран раст на пензиите. Со новата методологија со која усогласувањето на пензиите ќе се врзе за порастот на трошоците за живот со 50% и 50% растот на просечната плата, ќе започне да се применува без дополнителни одлагања, со септемвриската пензија годинава. Измените и дополнувањето на Законот за пензиско и инвалидско осигурување, по скратена постапка Владата ги достави до Собранието.

Ова е историско и рекордно зголемување – пензионерите со просечна пензија која во моментот е 16.300 денари, по завршувањето на финансискиот пакет од по 1.000 денари, а со воведувањето на новата методологија од септември па натаму, секој месец ќе имаат просечно по 900 денари плус на својата сметка. Согласно проекциите на крајот на 2022 година се очекува зголемување на просечната месечна пензија на околу 17.300 денари, споредено со крајот на 2021 година, кога во просек пензијата беше 15.876 денари“ се наведува во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment