„Не треба да бегате од сенките, треба да трчате да се сретнете со Сонцето!“

Loading

Само ќе кажам една реченица напишана од свети Јован Лествичник и се однесува на сите нас, тој го кажува ова, има толку карактеристичен говор, вели: „Не треба да бегате од сенките, треба да трчате да се сретнете со Сонцето!“ – А, сега што сакаше да каже Лествичник! Кога го кажа тоа? Сите имавме одредени проблеми во животот, секој од нас беше ранет од одредена духовна рана и болест.

Некаде во длабочините на нашите срца, сите знаеме дека има нешто во нашите животи со кое треба да се бориме и да се бориме. Да речеме дека некој пуши – и сега вели дека сака да се бори против пушењето и почнува да ги испитува начините за борба против пушењето, гипсите (фластери), тие техники… И само пушењето, пушењето! И колку повеќе го прегледува, толку повеќе пуши! А, желбата за пушење станува се пострашна – и за пиење и за некоја друга страст…

Затоа што човекот не е победник над својата страст. Тоа значи, да речеме, бегање од сенките – да се бориш сам со својата болест. А што да прави тој, јас, ти, кој друг, сите заедно? Треба да го засилиме духовниот живот, да бидеме почести на богослужбите, да се молиме повеќе дома, да постиме поискрено, треба да кажам, исполнете се со овие содржини, односно да бидеме блиску до Бога и Бог ќе ја победи нашата болест во нас, нашата страст. Бог е соучесник во сите наши проблеми, ако сакаме да дозволиме да биде ..

подготви матушка И.Х

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment