ОВА Е НАЈТАЖНИОТ ДЕН ВО ГОДИНАТА и најсрамниот ден што го доживеа човештвото!

Loading

Старецот Тадеј се расплакал кога му кажале дека на тој ден масовно бојадисуваат јајца… на Велика Сабота се бојадисуваат јајца во манастирите

Велики петок е ден на жалост на небото и на земјата, ден на страдање на Богочовекот, тага и смрт на „Најубавиот меѓу синовите човечки“ – тогаш е непримерно да се бојадисуваат јајца. Тоа е ден одвоен за МОЛИТВА и сочувство за Господ Кој страда за нас! На Велики петок постот е максимално строг: тој ден по правило ништо не се јаде и не се пие, па дури ни вода, додека не се извади Плаштаницата на вечерната богослужба. Оној што не може да поднесе пост на вода со молитва. (Ако е дете, трудница, болна, стара или изнемоштена личност, оддадете се на благослов и пост во масло… но, повторно, без прејадување, не јадете до ситост, јадете без радост, без музика, без никакво е манифестација на радост – ЗАТОА ШТО ОВА Е НАЈТАЖНИОТ ДЕН ВО ГОДИНАТА и најсрамниот ден што го доживеа човештвото!) На Велика Сабота се бојадисуваат јајца, бидејќи Велигден е веќе на повидок – а јајцата се симбол на воскресението! Светата мироносица Марија Магдалена му подари црвено јајце на римскиот цар, проповедајќи за Воскреснатиот Господ. А Евреите – на самото спомнување дека Христос може да воскресне – се потсмеваа со зборовите дека тоа е невозможно, исто како што е невозможно кокошките да снесат црвени јајца. На денот кога Христос воскресна во Ерусалим пред два милениума – сите кокошки снесоа црвени јајца. Уште една работа мораме да напоменеме: Таканаречените „самолепливи слики“ во форма на икони на православни светци, кои многу побожни луѓе со најдобра намера ги лепат на јајца, всушност се меч со две острици: (!), кој ги хули иконите. Затоа е подобро или да не лепиме такви слики или, ако веќе ги лепиме, да ги залепиме првенствено на стражарницата или, ако се залепат за сите јајца, да внимаваме кога ќе се лупат, за да иконите не се кинат, туку се лупат и НИКОГАШ, НИКОГАШ, НИКОГАШ не ги фрлајте во ѓубре, туку изгорувајте ги тие хартии/слики/икони. Што да се прави со старата стражарска куќа? Не се ни фрла во ѓубре! Се фрла во реката – реката е чиста, го симболизира дарот на животот … Господ се крсти во реката … реката тече и во Рајот … За во мир и духовна радост, подготвувајќи се преку молитва и пост, помирени со Бога и луѓето и причестени со Телото и Крвта Христови како Јагне Божјо, да го дочекаме најголемиот христијански празник + ВОСКРЕСЕНИЕ ГОСПОДОВО!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment