Овде и на -20 пијат кафе, не дека се кабадаи такви се природно

На Широк сокак и на – 20 пијат кафе ако треба и стоејќи, ако нема слободна маса ама важно ќе испијат едно кафенце на отворено. Нема зима да е зима во Битола ако не се шетаат и на – 20 . Честопати од другите градови знаат да спомнат…Пијат, оти битолчани и битолчанки се кабадаи, но, НЕ. Пиењето овде кафе на – 20, е, ем навика, ем традиција, и пред се затоа што битолчаните сме такви, природно. Пандемијата сепак влијаеше на овој убав традиционален начин на живот, Кафе на Широк сокак на – 20, но се надеваме дека идната зима повторно и на – 20 сите заедно ќе се сретниме на кафе на сред Широк сокак , на улицата позната како БИДИ ВИДЕН .Но доколку има снег и улиците не се проодни тогаш “гори фб од коментари” да го исчистат надлежните снегот побрзо, за да можат да одат на Широк сокак кафе да пијат.

фото фб постара слика Широк сокак во зима

А кога водата во Драгор ќе подзамрзни Битолчани велат дека е многу убаво, тоа е знак дека е време за зимско кафе на отворено , навикнати на студ Битолчаните уживаат во благодетите на зимата во градот кој во зима има своја посебна убавина

Единствен град кој има свој стил и начин на живот е Битола, и тешко некој да го копра, не може секој да се дотера за надвор на – 20 кај Широк сокак кафе да пие, тоа е одлика само на Битолчаните!!!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment