ОТЕЦ МИХАИЛ од документарецот Форпост Тврдина,растел како дете сирак

Loading

Нешто повеќе за овој отец ви подготви тимот на Новост.

Епископ Лонгин (роден Михаил Жар,19 август 1965 , во селото Петрашевка , – епископ на украинската Православна Црква (Москва Патријаршија) , ректор на Светиот Вознесение манастир, херој на Украина . Биографија Роден 19 август 1965 година а растел како дете сирак. Од 1971 до 1981 година студирал во средно училиште во Петрашевка. Во 1984 тој се оженил со Лили со која добил во 1987 син, Владимир, во 1989 – син Михаил, а во 1990 – ќерка Марија. 18 јануари 1990 година од страна на владиката од Черновци и Буковина Ентони (Москаленко) во Свети Никола Црква во Черновци е ракоположен за ѓакон . 19 јануари 1990 од страна на истиот епископ е ракоположен за свештеник и назначен ректор на Црквата на Рождеството на Пресвета Богородица , (сега манастир)

Од 1991 до 1995 година студирал Богословија (Молдавија). Во 1992 отвора прифатилиште за болни и напуштени деца но тоа во неговиот дом. 30 април 1996 година, со благослов на архиепископот Березовски , ракоположен во мантија наречен Лонгин .

Од 1996 година, со благослов на Светиот Синод на Украинската Православна Црква беше ангажиран во изградбата на Светиот Вознесение манастирот во селото Бунчхе, Од 1999 година, со благослов на Светиот Синод на Украинската Православна Црква, ангажиран е во изградбата на манастирот во чест на Пресвета Богородица во село Бојана Паралелно со изградбата на манастири ангажиран е и во изградба на засолниште за сирачиња.

Засолниште се наоѓа во Светиот Вознесение манастир а во комплекс на згради е изградено ново засолниште, на 29 Септември 2002 кое беше осветено од Митрополитот на Киев Во 2002 тој влезе во Черновци Православниот богословски институт, каде дипломира во 2007 година. Одлука на Светиот Синод на Украинската Православна Црква на 16 јули, 2008 одобрен Овој отец Михаил добива чин Архимандрит .

Од 31 јули 2006 година до септември 2011 година, ангажиран е во изградбата на Света Троица катедрала во Светиот Вознесение манастир а на 2 Октомври 2011 година беше осветена од страна на Патријархот Московски и на цела Русија Кирил . Во јануари 2009 беше член на Локалниот совет на Руската Православна Црква на епархија на Черновци монаси. На 8 Јули 2011 учествува во Советот на украинската Православна Црква 8 мај 2012 одлуката на Светиот Синод на Украинската Православна Црква избран е за епископ . 21 мај , 2012 година во црквата на Сите Светии од главниот град на Свети Пантелејмон манастирот во Богојавление Банчхенско беше наречен како епископ на свештеник во епархија Черновци

НовостСнежана

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment