Поука од отец како треба христијанка да биде облечена за црковна венчавка

Loading

Новост се обрати до отец кој несака јавно да биде промовиран но ни одговори на нашите прашања, на темата, Како треба една христијанка да биде облечена за црковна венчавка, ние неговите одговори и поуки ви ги пренесуваме,

Ако е за поука, како што разбрав сега ,како треба жена да биде облечена за црковна венчавка,како совет можам да ви дадам : Не само за венчавка, него секогаш кога жената оди во Храм на молитва ,служба, вршење Свети тањи ,треби или било који потреби : треба да биде пристојно облечена со подолга халина,или фустан или сукна,како сакате така наречете ,и да не биде со разголени гради, со кратки ,мини ,сукни и на глава да има марама. А не естата исто ,треба да биде облечена скрмно,наравно ако е во можност венчаница ,ама сепак и венчаницата да биде ,пристојна ,не да се гледаат разголени гради или било што ќе биде провокативно. Оти таквите раскошните ,раскомотените,жени или невести ,не се достојни да се појават Пред престолот,пред Христа, но ги доведуваат и другите присутни ,верни па и Свештенослужители во искушение .

Наравно ,правилно е ни кармини ,ништо све да си биде природно ,онака како Бог ја створил Со шминките,карминот треба да бакне ,икона,крст,или барајќи благослов Ја целива и раката на Свештенослужителот,и нее Богоугидно ,да се оставаат отисци од кармини ,шминки.Па и за лакирање на ноктите,нее е пожелно, Ова и од причини: што сите који се присутни во Храмот ,треба молитвено да ја пратат Богослужбата или Света Тања брак, и на многу ќе им ги скренат вниманијата,гледајќи ,како е невестата,лакирана, и сл. Ова е правилно ,па сега дали Свештеникот кој ја одржува Богослужбата или светата Тања брак ,ќе ви укажува на овие многу ,важни правила,однесувања или нема да ви укаже и ќе гледа само да ги задоволи ,желбите на присутните а не правилното однесување,това е Негов став ,или греф. Това е што можам да ви го кажам,зашто Јас така сум ги поучувал и така сум постапувал со моите Парохијани, строго почитувајќи ги Црковните канони,правила,прописи.

И вакви и слични поуки имам право и должен сум на секого да му укажам ,било која парохија или Епархија,.- ни напиша отецот

И Црквата,што е во кругот на конаците на Манастирот е исто што и сите други Цркви на било кое место ,во град ,село,вон град или вон село. Во манастирите одат прописно затова што тамо монасите или монахињите не им дозволуваат ,им укажуваат. После венчавката ,може да се сподели радост ,со скромна гозба ,наравно она што има човек со това да се послужи и во врска со храната и пијалокот,но пиењето да не се злоупотреби,да се опијануват гостите,сватовите и да не направат некој нереди. Иначе Благословено е и това,Оти самиот ИСУС ХРИСТОС, ја Благословил оваа Света Тања, и првото чудо го направил на свадбата Галилејска, кога за сватовите снемало доволно вино,Христос ја претворил водата во вино. Све е добро ама да не се злоупотреби. Најважно е да се изврши Светата Тања Брак.

Новост му се заблагодарува на отецот за споделените поуки

(одговорите од отецот се објавени без никакви корекции и измени)

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment