Православни цркви најмногу има во Преспанско-битолската епархија – 505

Во земјава има 1.842 православни христијански цркви во сопственост на МПЦ и 580 џамии со кои располага Исламска верска заедница, произлегува од публикацијата „Kарта на верски објекти во Република Македонија“.

а верски објекти во Република Македонија“. Kатоличката црква има 29 верски објекти, Евангелско-методистичката црква – 12, а Еврејската заедница – три.Инаку, православни цркви најмногу има во Преспанско-битолската епархија – 505

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment