Првиот ден на пролетта Битола со -1 до -5 ноќва

 3,311 

Пролетта 2022 година започна на 20 март денес во 16:33 часот. Што е невообичаено ако се потсетиме дека во училиште научивме дека првиот ден од пролетта е 21 март. Зошто се смени датумот на пристигнување на пролетта?

Не учевме погрешно. До 2011 година, пролетта започнуваше на 21 март.

И оваа година, барем за жителите на северната хемисфера, ќе започне пролетта – на 20 март – зошто?

Кога точно започнува пролетта?

Постои метеоролошки и астрономски начин на одредување на сезоната.

На метеоролошки начин годината е поделена на четири дела, за да се води статистика и да има рамномерна распределба по сезони.

Според метеоролошките критериуми, пролетта започна на 1 март, а ќе трае до 31 мај.

Метеоролошкиот метод на определување „не се заснова на некои јасни природни критериуми, туку е вештачки определен.

Астрономски начин на одредување на сезоната

Попрецизен начин за одредување на датумот на започнување на сезоните е секако астрономски.

Астрономски гледано, доаѓањето на годишните времиња може да се набљудува со времетраењето на денот, односно со настаните над хоризонтот.

Кога астрономите велат дека „дојде пролетта“, тоа значи дека Сонцето се преминало од јужната на северната хемисфера.

Тогаш сонцето изгрева на исток, а сонцето заоѓа на западната страна на хоризонтот, а денот и ноќта траат подеднакво, затоа тој ден се нарекува ден на пролетна рамноденица.

Пролетната рамноденица во 2022 година ќе се случи на 20 март, што е и првиот ден од пролетта.

Промени во иднина

Нема долго да се грижиме за промена на датумот за почеток на пролетта.

Од 2048 година, датумите на пристигнување на пролетта повторно ќе почнат да се менуваат: понекогаш ќе падне на 19 март. Потоа, од 2102 година, ќе се промени на 20 и 21 март.

Во иднина, набљудувано преку Грегоријанскиот календар, моментот на пролетната рамноденица ќе падне помеѓу 19 и 21 март.

А во градот под Пелистер во моментов е -1 во текот на ноќта и до – 5

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment