Прв утврден случај на мајмунски сипаници во Србија

 8,859 

Во Србија е регистриран прв импортиран потврден случај на заболување со мајмунски сипаници, пишува Новости.

Случајот е дијиагностички препознат и тераписки згрижен. Лабораториска дијагностика е спроведена на Инстирутот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“.

територијално надлежниот завод за јавно здрајве изврши епидемиолошко истражување на случајот и спроведени се меркиз а евиденција, тестирање, пријавување и контрола на понатамошно ширење на инфекцијата во согласност со стручно-методолошко упатство.

Во согласност со Меѓународниот здравствен правилник и протокол, за првиот потврден случај известени се меѓународните здравствени институции.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment