Предобраз на Христос,Светиот пророк Мојсеј Боговидец

Loading

Голем водач и законодавец на народот Израилски. Роден е во Египет околу 1550 година пред Христа. Четириесет години живееше во Египет на дворецот на Фараонот; четириесет години живееше како пастир во созерцание на Бога и на светот; а последните четириесет години го водеше народот низ пустината во Ветената Земја, којашто ја виде, но не влезе во неа, бидејќи во едно Му згреши на Бога (4 Мојсеева 20, 12). Се упокои во сто и дваесеттата година од својот живот. Како чудотворец, според зборовите на Свети Василиј Велики, Мојсеј беше предобраз на Христос. Се јави на гората Тавор при Преображението на Господ. А според сведоштвото на Свети Јован Лествичник, им се јавувал на монасите во Синајскиот манастир.

Тропар
Од Капината Која гори и не согорува, Господ нашиот Бог во славни дела Негови те приведе, и дарови подари за спасение на народ Негов да послужат, о Мојсее, Божји пророче. Те закити благодатно Седржителот, и на секој збор твој се јави Милостивиот, за да не се исмее силата Негова во тебе. Затоа пред Него застапи нe, Боговидче, кој времето ќе го објавиш при Неговото второ пришествие

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment