Преподобен Нил Мироточив

Роден е во Мореја. Како јеромонах дојде на Света Гора заедно со својот чичко. Се подвизуваше како пустиник во пустото место наречено Свети Камења. Кога се упокои од него потече миро во такво изобилство, што од врвот на гората се слеваше во морето. Тоа чудотворно миро ги привлекуваше болните луѓе од секаде заради исцеление. Ученикот на Св. Нил му се пожали во молитва на својот духовен отец од мноштвото посетители. И мироточењето одеднаш престана. Свети Нил се подвизувал како ревносните светители во потполна смисла. Се упокои во 17 век.

Тропар
На камените падини светогорски, стариот човек го соблече, во градината на Пресветата душа благодатно се напои и срце Господ ти очисти, о Ниле, преподобен оче наш. Молитва непрестајна благодат Божја призиваше за тебе и целиот род човечки. Триипостасниот молба не ти отфрли и благодат изли како миро на брада, брадата Аронова, да се слива во срце и душа, на сите кои тебе те чествуваат и Бога Го прославуваат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment