Путин се обидува да ја врати Русија во времето на царска Русија, вели Шекеринска

 110 

Путин се обидува да ја врати Русија во времето на царска Русија кога се освојувале теротории за потоа да се заштитат, вели поранешната министерка за одбрана Шеќеринска во вечерашното гостување на Вин Вин. Кај диктататорите ниту едно освојување не  е последно, смета таа.

Историски објаснувајќи, Шеќеринска потсетува дека со распадот на СССР, во светот се продуцираа две нуклеарни сили – Русија и Украина, и да немало тогаш билатерална активност, во која се вмеша и САД, Украина ќе беше трета нуклеарна сила во светот.

Според американските разузнавачи, на Америка тогаш во 1994-та и беше подобро да се комуницира со една нуклеарна сила во светот, отколку со две. И затоа Украина за да ја добие независноста се откажува од 4000 боеви глави кои ги предава на Русија делумно за уништувње, и така Украина ја губи нуклеарната закана која сега Русија силно ја користи.

Така со потпишување на договорот во Будимпешта дадени се гаранциите неповредливоста на границите на Украина. Ова е враќање на времето назад повторува Шеќеринска, а водењето војна со Русија навистина може да премине во нуклеарна војна. Војната ќе трае долго, а кризата уште подолго проценува Шеќеринска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment