Раѓање, детство, адолесценција и млади години на светителот Св. Василиј Велики

Loading

Свети Василиј Велики е роден во Кападокија околу 330 година. Потекнуваше од благородно, богато и многу побожно семејство. Неговата баба по татко, Макрина Постарата, некогаш била ученичка на Григориј Чудотворец. Нејзиниот сопруг, дедото на Василиј Велики, исто така бил ревносен христијанин. И двајцата се прославија со Господовата исповед. Во време на прогон, тие мораа да се кријат, да издржат многу неволји и принудна тага.

Нивниот син Василиј Постариот, татко на Василиј Велики, бил признат адвокат и заедно учител по реторика. Имал имот во Кападокија, Понт, Мала Ерменија. Од бракот со ретката убавица Емелија, сирак, ќерка на маченик, кој ги почитувал целомудрието и невиноста, но се оженил за да избегне опсесивно малтретирање од злите луѓе, се родиле пет ќерки и четири сина: Василиј, Навкратиј, Григориј и Петар.

Навкратиј умре доволно млад, Григориј на крајот стана познат светител на Ниса, а Петар – епископ Севастиски. Мајка Емелија, по смртта на својот сакан сопруг, го посветила својот живот на монашки подвизи. Монашкиот пат го избрала и нејзината ќерка Макрина Помлада, сестра на Василиј Велики.

Василиј го поминал своето детство во имотот на неговиот татко, во Понт. Како доенче доживеал тешка болест од која само со чудо се излекувал. Раните ставови и однесување на Василиј беа формирани со учество на неговата мајка. Но, неговата баба Макрина имала посебна улога во неговото воспитување. Кога детето пораснало, татко му почнал да го учи. Особено, тој го научил својот син грчка граматика и литература.

Василиј се дообразувал во Кесарија во Кападокија. Веројатно таму првпат се сретнал со идниот свети Григориј Богослов. После тоа, Василиј студирал во Константинопол, каде што, како што се верува, се запознал со познатиот софист Либан.

Конечно, Василиј отишол во „просветниот центар“, Атина. Таму тој го надополни знаењето во литературата и филозофијата, ја усоврши вештината на елоквентност и ораторство. Тие велат дека покрај ова, Васили ја совладал астрономијата и медицината. Во Атина, Промислата Божја повторно го споила со Григориј Богослов, кој таму пристигнал малку порано. Заедничкото негување и зајакнување на нивното пријателство. Тука Василиј се сретнал со идниот император Јулијан, прогонител и уништувач на Црквата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment