СВЕТИТЕЛ НА ДЕНОТ: Житие: Свети Стефан Саваит

Loading

Писател на многубројни прекрасни канони. Се подвизуваше во обителта на Свети Сава Осветен. Подоцна беше епископ. Мирно се упокои во 807 година.

Тропар
Ти кој со ангелите претстоиш пред славата Господова, Стефане, оче благодатен, кого милоста Христова во бестрастие го приведе, пријател станувајќи со Создателот на сите, моли се за нас, свет епископе, мир во Господа за душите наши да најдеме.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment