Убавата црква на Света Петка кај Русиново

Црквата “Св. Петка” се наоѓа на излезот од селото Русиново, на патот кој води кон селото Владимирово. Таа датира од првата половина на деветнаесетиот век, богата е со икони и записи кои се однесуваат на различни временски периоди. Исто така во ова село може да се посетат уште капелната црква “Св. Архангел Михаил“ од 14 век, а со убавината ќе ве плени и капелната црква “Св. Марко“ каде што се прави (црковно – народен собир) на празникот Голема Богородица на 28 август секоја година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment