Свети Иларион Мегленски

Loading

Родителите на св.Иларион биле видни и благочестиви луѓе. Тие уште како мал го дале да ги учи свештените книги. Кога наполнил осумнаест години, Иларион ги оставил родителите и заминал во манастир. По многу години поминати таму, игуменот пред својата смрт нему му го предал старешинството на манастирот. Така тој поминал многу години, добро раководејќи го монашкото братство. Но, Господ не го оставил да управува само со манастирот, туку посакал со него да го украси архијерејскиот престол. Пресвета Богородица се јавила на архиепископот Евстатиј во град Охрид и му рекла: „Не…

прочитај повеќе...