5 дена возат ден невозат!Штрајк – плата и одново штрајк – плата…

 82 

Штрајкот на железничарите продолжи и денеска.

Штрајкот стартуваше вчера од страна на машиновозачите и помошник-машиновозачите во „ЖРСМ – Транспорт“ АД Скопје.

Со тоа, како што беше соопштено, не сообраќаат сите возови во патничкиот и товарниот сообраќај.

Машинскиот и извршниот персонал во „Железници транспорт“ бара исплата на материјалните трошоци, и на првиот дел од платата за февруари.

Вчера раководството на Железниците реагираше дека штрајкот на машинскиот персонал не бил писмено најавен и е незаконски.

Тие наведоа дека редовно им ги исплаќаат платите и надоместоците на вработените, иако Друштвото се соочува со намалени приходи, а во исто време и зголемени трошоци во однос на користење на електричната енергија и нафтата, што енормно ги зголемува вкупните трошоци во редовното работење.Раководството наведе дека „Железници на Република Северна Македонија“ на вработените им ја има во целост исплатено платата за јануари 2022 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Leave a Comment