ПРОСЈАКОТ КОЈ ГО МРАЗЕЛ БОГ

Loading

(Поучно) Некогаш одамна, уште додека фараоните со своите бојни коли сееле страв на земјината топка, Аврам ги водел своите стада по брдовитите пасишта на истокот . Tака една вечер, откако ги подигнал своите шатори, спремајќи се за почивка, наишол некој питач. Аврам, како што му доликува на Божји човек, веднаш го поканил питачот на вечера. Но, штом го донеле јадењето и откако ја измолиле благодарствената молитва, питачот почнал да го пцуе Бога . „Не го поднесувам Божјото име“, рекол питачот.“ „Го мразам!“ Аврам веднаш пламнал со жесток гнев и го…

прочитај повеќе...

Во 2005 година откриена непозната фреска на Исус во битолска црква

Loading

Свети великомаченик Димитриј Солунски претставува православна црква во Битола. Административно припаѓа на Битолското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ – ОА. Оваа црква изградена е во 1830 година, а камбанаријата е изградена во 1936 година. Градена е во форма на трибродна базилика, со странични галерии. Целиот иконостас е изработен во позлатена резба од вештите раце на засега непозната резбарска тајфа, но сигурно составена од македонски мајстори. Во 2005 година, конзерваторите од Битолскиот завод и музеј и Заводот за заштита на спомениците на културата откриле дотогаш непозната фреска со претстава на Исус Седржител. Фреската е на централниот дел од сводот на црквата кој повеќе…

прочитај повеќе...

Црквата за мартинките!КОЈА Е РАЗЛИКАТА МЕЃУ МАРТИНКА И БРОЈАНИЦА?

Loading

Црквата само посочува , а на луѓето останува кој како милува тоа нека носи. Тоа е суеверие , кога веруваш дека два конци црвен и бел ќе ти донесат среќа, а бројаницата која кога се плете се плете со молитва и таа не се носи за ,,среќа,, туку служи да се молиме со помош на неа. Според едно старо предание, некој монах сакал да направи волнена бројаница за да би ги одбројувал своите молитви, но ѓаволот секогаш му ги одврзувал направените јазли. Еднаш му се јавил ангел Господов и го…

прочитај повеќе...

Икона на Богородица „Соболевскаја“

Loading

3 декември/20 ноември (по стар стил) Практично нема информации за чудотворната Соболевска икона на Пресвета Богородица. Познато е само дека таа се појавила во близина на Киев на 20 ноември 1282 година. Во моментов, списокот на икони од XIX век се наоѓа во Музејот на икони на Пресвета Богородица во селото Исаково, Московскиот регион.

прочитај повеќе...

Од утре, 28 ноември, започнуваат Божикните пости кои траат 40 денови

Loading

Денешниот ден, 27 ноември, се нарекува уште божикни поклади. Овој ден е и денот на споменот на Апостол Филип.  Православната црква запишала дека Божикниот пост е востановен за да верниците можат, во пресрет на Рождеството Христово, да се очистиат себеси со покајание, молитва и пост, и со чисти срца, душа и тело, благоговејно да Го пресретнат Синот Божји што се јави во светот, принесувајќи Му го, наместо обични дарови и жртви, чистото срце на верниците и желбата за последување на Неговото учење. Секој пост има правила, во кои денови се…

прочитај повеќе...