Црква „Св. Злата Мегленска“ – Битола

Loading

Света Злата Мегленска претставува македонска православнацрква која се наоѓа во Битола. Сместена е во близина на ресторанот Арена, поранешна Кожара. Црквата била осветена на 13 септември2014 година од страна на актуелниот митрополит на Преспанско-пелагониската епархија, Петар фото ФБ Црква Света Злата Мегленска

прочитај повеќе...

Свети Атанасиј — манастирска црква во рамки на Сопотничкиот манастир во близина на селото Сопотница

Loading

Црквата е подигната на темелите на постар храм, а на тоа укажуваат и пронајдените артефакти Градбата има правоаголна основа, со полукружна апсида во нејзиниот заден дел, и претставува крсто-куполен храм. Над влезната порта се забележува живопис, на којшто е прикажан Свети Атанасиј Велики. На страничните ѕидови има по три прозорци со две различни големини, од кои прозорците кои се наоѓаат на непосредно до аглите со предната страна се поголеми, додека оние кои се долж страничните ѕидови кон задната страна се со помала големина. Црквата од надворешната страна е обложена со мермер и целосно е покриена со ќерамиди на повеќе нивоа. Од…

прочитај повеќе...