Утре се празнува Свети Алексиј човек Божји

 5 

 5  Различни се патиштата по коишто Бог ги води оние што сакаат да Му угодат и да го исполнат Неговиот закон. Во времето на царот Хонориј во Рим живееше високиот царски достоинственик Ефтимијан, многу угледен и многу богат. И тој и жена му Аглаида животот го минуваа богоугодно. Иако беше богат, Ефтимијан само еднаш дневно седнуваше на трпеза, и тоа по залезот на сонцето. Имаа син единец, овој Алексиј, кој кога порасна го принудија да се ожени. Но ноќта по свадбата тој не само што ги остави жената и домот…

прочитај повеќе...

Извештај на СВР Битола за преземени мерки и активности од недозволена трговија со оружје за јануар и февруар 2023

 124 

 124  На подрачјето на СВР Битола за првите два месеци од 2023 година одОдделението за недозволена трговија со оружје поднесени се вкупно 7 кривичнипријави за сторени 7 кривични дела против 8 сторители, при што се одземени 3пиштоли, 1 воздушна пушка, 1 ловна пушка, 1 пиштол за светлосна и звучнасигнализација, 50 парчиња муниција, 629 парчиња петарди.Одделно по градови:  Битола: поднесени се 4 кривични пријави за 4 кривични дела против4 сторители, при што одземени се 2 пиштола, 1 воздушна пушка, 1ловна пушка, 49 парчиња муниција, 37 парчиња пиротехника; Прилеп: поднесени се…

прочитај повеќе...

Во Битола и Скопје за вечерва најавени протести под мотото „Сите сме Јана“ и „Правда за Јана“!

 82 

 82  Во Скопје и Битола вечерва од 19 часот ќе се одржат протести поради Јана, која почина во битолската Клиничка болница по примена инфузија. Протестот во Битола ќе се одржи на плоштадот Магнолија со мото „Сите сме Јана“ и „Правда за Јана“, додека во Скопје ќе се протестира пред Министерството за здравство. Организаторите велат дека целта на протестите е да се укаже на состојбите во македонското здравство, а повикот за протест е објавен на фејсбук.

прочитај повеќе...

Граѓаните купуваат брашно,пекарите и денеска не испорачуваат леб

 11,312 

 11,312  И денеска на полиците во маркетите нема да има леб, велат пекарите. Тие остануваат на одлуката од понеделникот дека производство и испорака нема да има. Во изјава за МИА нивни претставници, подготвени се за разговор со надлежните институции, но тогаш кога ќе добијат официјална покана. Втор ден во Битола рафтовите низ некои од маркети се празни без леб,додека пак во Источна Македонија тамошните пекари доставија леб низ маркетите по цена од 33 денари.Битолчани и денес купуваат брашно и сами се снаоѓаат.

прочитај повеќе...